Belastingvoordeel voor medewerkers met een Wajong uitkering

Als jij een Wajong-status hebt, hoef je over € 771,00 van jouw totale inkomen over 2021 geen belasting te betalen!

Voor wie geldt minder belasting betalen?

Dat is als je een Wajong-status hebt. Of als je recht hebt (gehad) op ondersteuning bij het vinden van werk volgens de wet Wajong en geen ouderenkorting krijgt.

Als het goed is, heb je hierover een brief gekregen van UWV ‘Toekenning uitkering of uw rechten op grond van de wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong)’.

Dit belastingvoordeel heet ook wel: heffingskorting voor jonggehandicapten. Het is ieder jaar een ander bedrag. Voor 2022 is het € 771,00 en voor 2023 is het ook al bekend, dan is het € 820,00.

Wanneer je zelf een Wajong-uitkering ontvangt dan is dit voordeel al daarmee verrekend.

Maar wanneer je géén Wajong-uitkering ontvangt maar je hebt wél de status van Wajong, dan heb je recht op dit voordeel.

Hoe regel je dat je minder belasting hoeft te betalen?

Er zijn 2 manieren. Je kan zelf bepalen wat voor jou het beste werkt.

Manier 1
Je doet het zelf, door ieder jaar een aangifte inkomstenbelasting in te dienen bij de Belastingdienst (of iemand doet het voor je) waarbij je aangeeft dat je recht hebt op de heffingskorting voor jonggehandicapten.

Wil je meer weten over deze manier? Kijk op de website van de Belastingdienst via deze link: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/inkomstenbelasting/heffingskortingen_boxen_tarieven/heffingskortingen/jonggehandicaptenkorting

In de bijlage bij deze brief zie je de webpagina van de Belastingdienst.

Manier 2
Je regelt het via Werkse!. Hoe? Stuur een kopie van de beslissing van UWV over je Wajong naar de salarisadministratie van Werkse!, via het adres: Postbus 500, 2500 AM Delft en ter attentie van de salarisadministratie. In plaats van per post kun je het ook mailen door de beslissing van UWV te scannen en te sturen aan: salaris@werkse.nl. Dan wordt in het salarissysteem al ingevuld dat je recht hebt op de belastingkorting en wordt het ‘automatisch’ verrekend.

Het grote voordeel is dat je met manier 2 zelf geen aangifte achteraf hoeft te doen! Maandelijks wordt het voordeel direct toegepast via je loon. Maar, als er iets veranderd moet je het wél meteen doorgeven aan de salarisadministratie (anders kan het zijn dat je alsnog extra belasting betaalt).