BHAG inspiratiesessie

BHAG-inspiratietafel over ‘Ontwikkelen en opleiden’

Tijdens de derde BHAG-inspiratietafel passeren veel praktijkvoorbeelden de revue. Over hoe je het beste op kunt leiden en hoe leuk het is als je weer aan de slag kunt. Hans Borstlap, die van de gelijknamige commissie, is blij met deze mooie voorbeelden, want weet hij: “er is een grote spanning tussen de praktijk en de Haagse werkelijkheid”. Wat hem betreft breng je iedereen die kan werken uit de bijstand in een baan.

Bij de Firma van Buiten is het een en al maatwerk. Anne Kleijweg: “We kijken welke kwaliteiten iemand heeft. Precies op die kwaliteiten laten we iemand een certificaat halen. Als je iemands kwaliteiten ziet en waardeert, groeit er vanzelf zelfvertrouwen.”

Hans borstlap schreef met zijn commissie de nota ‘In wat voor land willen wij werken’. “Het SER-advies volgt het rapport in hoofdlijnen,” weet hij. Hij heeft goede hoop – en de signalen bevestigen dit – dat voorstellen uit het rapport in het regeerakkoord terugkomen. Hij somt een aantal dingen op: “Meer geld naar gemeenten en het UWV voor meer toeleiding naar en begeleiding van werk. Meer samenwerking tussen publiek en privaat. Een levenslange leerplicht met voor iedereen ook een budget om de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt bij te kunnen houden.” En ook: weg met twee jaar doorbetaling door werkgevers bij ziekte. “Dat is in geen enkel ander land. Je moet dat niet op de individuele werkgever laten drukken, maar collectief oplossen.”

En dan waren er Elianne en Shamaila die allebei via de ZorgHub en een BHAG Deal van Pieter van Foreest aldaar als gastvrouwen in de zorg aan de slag konden. Ze glimmen als ze hun verhaal vertellen. Teammanager Esther Verweij van Pieter van Foreest weet desgevraagd wat deze nieuwe zorgsterren de organisatie brengen: “Heel veel geluk voor bewoners, ontlasten van het andere zorgpersoneel, koken voor en wandelen met bewoners.”

Meer over de BHAG en de ZorgHub.