Bijrijder bij Zegwaard

Zegwaard is van allerhande markten thuis. Rioolbeheer, veegservice, containerverhuur en meer. Sinds een tijd heeft Zegwaard ook een medewerker vanuit Werkse! aan het werk, op een van de zuigwagens. Tot wederzijdse tevredenheid en plezier.

Voorheen werkte Gino van Pieterson bij een afvalinzamelbedrijf. Sinds driekwart jaar is hij bijrijder bij Zegwaard. Samen met zijn vaste chauffeur rijdt Gino bij horeca, slagerij of bakkerij voor. Om de verplichte vetputten te legen. Met het leegzuigen van die putten wordt voorkomen dat er vet of andere schadelijke stoffen in het riool terecht komen en eventueel ook voor verstoppingen zorgen. “Samen 100 meter slang uitrollen van auto naar put is best zwaar. Maar daar wen je aan.” Hij vertelt het met een stralende lach.

Vacuumwagen
Bij Zegwaard, met meerdere locaties in het land, werken rond de 120 medewerkers. Johan Plooij, personeelsverantwoordelijke en jobcoach bij het bedrijf weet: “Als je iemands talenten herkent en weet waar iemand goed in is, kan je iemand in een optimaal passende functie plaatsen. Dan kan iemand op en top functioneren. Op acht van de tien auto’s zit ook een bijrijder. Zoals Gino die met zijn maat op de zuigwagen zit, in bedrijfstermen een zogenaamde ‘vacuumwagen’. Veel jongelui zijn snel op dit vak uitgekeken, omdat het redelijk repeterend werk is. Het vraagt wel verantwoordelijkheid, maar de chauffeur heeft de eindverantwoordelijkheid. Voor iemand als Gino, die enige afstand tot de arbeidsmarkt heeft, is dit perfect en ook leuk werk. Gino: “We rijden dan weer door Amsterdam, dan naar Zeeland; eigenlijk door heel Nederland. Ik heb leuke collega’s. Ik heb werk, we hebben volop vrijheid en ik ben veel buiten.”

24/7
Johan: “Er bestaat geen opleiding voor het werk dat onze medewerkers doen. Er komen vaak ‘ruwe diamanten’ binnen. Op eigen locatie zorgen we voor veel training en opleiding. We hebben voorbeelden van vetputten en pvc-buizen en -sokken in soorten en maten als voorbeeldmateriaal bij de lokalen staan. We trainen op zaken als veiligheid en VCA. Geen dag is saai hier, ook omdat we vaak moeten reageren op calamiteiten. We zijn een ‘24/7 bedrijf’. ‘Heeft u een verstopping? Zegwaard lost het voor u op. We hebben een autowasplaats, een aftankstation en monteurs voor ons materieel. Een vrachtauto die stilstaat is een grote kostenpost; in eigen beheer kunnen we sneller schakelen. Zo doen we 99,9% van het onderhoud zelf.”

Laagdrempelig
Johan (foto onder): “Ik durf te zeggen dat we een laagdrempelige organisatie zijn. Informeel én resultaatgericht. Zegwaard zorgt daarbij goed voor het personeel. Er is een 24/7 professioneel sportlokaal, mensen kunnen een auto leasen, een vrijdagmiddagborrel of soms barbecue en maandelijks gaat de personeelsbar open. En we kunnen altijd personeel gebruiken!”