samenwerking met BirdBlocker

BirdBlocker en Werkse!: een gevleugelde samenwerking

Werkse! verzorgt sinds kort alle inpakwerkzaamheden voor BirdBlocker en gaat ook de uitlevering van producten naar klanten overnemen. BirdBlocker levert systemen die voorkomen dat vogels gaan nestelen onder zonnepanelen.

Paul van der Ven werd als mede-eigenaar van SolarBox gebeld door een klant. “Er zaten vogelnestjes onder de zonnepanelen die wij geleverd hadden. Al snel belde er nog iemand.” De rest is geschiedenis. Van der Ven: “Droog en beschut een nestje bouwen onder een zonnepaneel lijkt een goed idee, maar dat is het niet. Vogels en hun takken bekrassen de folie. Het rendement wordt lager en het paneel laat zich niet meer herstellen. Als je pech hebt ontstaat er zelfs kortsluiting en brand. Voor de nestelende vogels is de temperatuur in het vroege voorjaar prima. Maar later in het seizoen kunnen temperaturen onder een zonnepaneel wel tot 70°c oplopen. Vogels moeten het nest verlaten; eieren worden in hun schaal gekookt…”

Zonnepanelen op het dak? Zó blijf je uit de nesten!
Van der Ven heeft een technische achtergrond en zag in de geschetste problemen een uitdaging. “Het eindproduct – de BirdBlocker zoals het er nu ligt – oogt simpel. Strips die rond het zonnepaneel geschoven kunnen worden. Toch is daar veel ontwikkelwerk aan vooraf gegaan. Immers: het moet op allerhanden zonnepanelen toepasbaar zijn. Het materiaal moet zowel tegen extreme hitte als vrieskou kunnen. En omdat goede zonnepanelen tientallen jaren meegaan, wilden we dat ook voor dit product.” 

De wereld beter achterlaten
“Naarmate we groeiden konden we het in- en ompakken niet meer inpandig doen,” vertelt Hans de Grooth general manager bij BirdBlocker. “Vanuit eerdere contacten wist ik wat er zoal mogelijk is bij Werkse!. Wij dragen als BirdBlocker graag bij aan de doelstelling van Werkse! en zien de mensen die daar voor ons werken ook als ónze medewerkers. Dat is niet het enige; onze samenwerking is ook bedrijfseconomisch een goede deal. Ook hebben we nu al twee aanvullende producten en diensten kunnen ontwikkelen, die los van Werkse! niet haalbaar waren. Ons zusterbedrijf, de lokale installateur van zonnepanelen SolarBox bv, is naar aanleiding van ons enthousiasme ook met Werkse! in zee gegaan. Mooi voor het milieu is daarbij nog dat Werkse! op een steenworp afstand van ons hoofdkantoor zit. Zo dringen we de transportbewegingen drastisch terug.”

De uitvoering
Voor Werkse! is het verpakkings- en verzendwerk voor BirdBlocker uitermate geschikt. André van den Hoek van Werkse! coördineert als werkvoorbereider de orders en het transport en staat vrijwel dagelijks in contact met BirdBlocker. “Onze assemblagemedewerkers maken pakketten op vraag van de klant. De ‘birdblockerstrips’ in een kortere of langere versie, clips, bevestigingstyraps, de handleiding en een pak stroopwafels voor de monteurs. We ontwerpen momenteel mallen, waarmee we straks gemakkelijk de clips alvast aan het product vast kunnen maken; dat scheelt werk voor de monteurs.” Van den Hoek kende het product eerder niet en werd erdoor verrast. “Ik heb zelf ook kauwtjes onder mijn panelen gehad. Dus ik ben blij met dit product.”

Steekproeven
Tijdens de opstart hebben we met alle betrokkenen onze verwachtingen doorgenomen,” vertelt De Grooth. “Als BirdBlocker willen we een betrouwbare partner zijn voor onze klanten, daarin zijn we veeleisend. Alle verwachtingen zijn naadloos vertaald naar werkwijzen binnen alle afdelingen. We zijn altijd welkom bij Werkse! om de voortgang te zien en steekproeven uit te voeren. De onderlinge communicatie over bijvoorbeeld voorraden verloopt prima en we merken dat geen enkele vraag Werkse! te veel is. Men is erg flexibel en veelzijdig. Het mooist vind ik de toewijding van de mensen op de werkvloer aan een goede kwaliteit. In de eerste week al komt een aantal verpakkingen terug: een van de medewerkers vond de kwaliteit van de opdruk niet goed genoeg. Dat oog voor detail is niet alleen fijn, het geeft ook vertrouwen.”

Van Den Hoorn naar Japan
“Nu al wordt de BirdBlocker bij veel installaties van zonnepanelen direct meegenomen. We verwachten dat dit op niet al te lange termijn verplicht wordt. We hebben in heel Nederland regiopartners waar we mee samenwerken, maar onze klanten zitten over de hele wereld tot aan Japan toe,’ zegt Van der Ven. “Particulieren kunnen via onze partners bestellen. Zakelijke klanten bestellen via onze website. Werkse! pakt dan in en verzend het.” En de vogels? “Als BirdBlocker voorzien we de vogels graag van goede alternatieve locaties om hun nest te bouwen. Zodoende werken wij samen met Trees For All om hun natuurlijke habitat uit te breiden,” weet De Grooth.

Op de foto vlnr: Joost en André van Werkse! en Paul en Hans van BirdBlocker