Schoonmaken in coronatijd

Extra schoonmaken in coronatijd

Extra goed schoonmaken, vaker verschonen van water en poetsdoeken. Daarbij ook nog een nieuwe manier van schoonmaken via elektrostatisch desinfecteren. En dan drie in plaats van één  ronde lopen. Onze schoonmakers en hun materiaal maken overuren.

Elektrostatisch desinfecteren
Sinds kort werken de schoonmaakmedewerkers van Werkse! met elektrostatische desinfectiespray. Via een apparaat dat nog het meest lijkt op een groot waterpistool, kan men nu hele ruimtes en alles wat erin staat in korte tijd desinfecteren. Een effectief hulpmiddel in deze coronatijd! Werkse! heeft twee van deze nieuwe apparaten aangeschaft. Ze worden al ingezet bij klanten als de gemeente, Veiligheidsregio Haaglanden en bij Werkse! zelf. “We bieden dit aan onze andere klanten aan als extra dienstverlening”, vertelt assistent werkbegeleider Rob Pronk.

Veilig
Samen met andere voorlieden heeft Rob van de leverancier geleerd hoe hij er mee moeten werken. De (meewerkend) voorlieden leggen het weer uit aan hun medewerkers. “Het werkt heel mooi”, zegt Rob. “Eerst reinig je de ruimte. Dan vernevel je een kant en klare spray over alle oppervlakten. Dankzij de elektrostatische lading sluit het laagje zich eromheen. Je laat het een paar minuten met rust en alles is gedesinfecteerd. Waar je voorheen zeker drie verschillende rondes nodig had, en dus ook meer mensen, ben je nu veel sneller klaar. En,” voegt hij eraan toe: “het is onschadelijk, voor de mensen én voor de spullen.”

Meer rondes

Bij de reguliere schoonmaak zijn deurklinken, trapleuningen, kranen en lift- en lichtschakelaars, sanitair, koffiezetapparaten, balies en gemeenschappelijke ruimtes dagelijkse kost voor de schoonmaakmedewerkers. “En in deze tijd hebben we extra veel aandacht voor de raakvlakken. Waar we vroeger één ronde per dag deden, zijn dat er nu vaak drie. Alles op afspraak met de klant,” weet Rob. “Tijdens het werk draagt iedereen een mondkapje en ook handschoenen.” Met dat laatste wordt eventuele verspreiding beperkt. “We verschonen het water vaker en alle schoonmaakdoekjes gaan zeer frequent in de wasmachine. En iedereen uiteraard op de 1,5 meter,” besluit Rob.