Festival voor Inclusie: grootse dromen zijn de sleutel tot succes

Hoe zorg je als werkgever voor een inclusieve werkvloer en hoe maken we samen een inclusievere samenleving? Op 29 juni organiseerde Werkse! samen met MVO-platform Werkwaardig het Festival voor Inclusie op het hoofdkantoor van Werkse!. Ook werd er aandacht besteed aan het 95-jarig bestaan van de organisatie. Volgens directeur Cor van der Wel is het goed om dat feestje te vieren en stil te staan bij wat er allemaal bereikt is sinds de oprichting. Verder droomt hij groot: “Die 3000 mensen die in Delft in de bijstand zitten, wil ik in de toekomst allemaal een plek geven.”

Groot dromen blijkt later tijdens het festival de sleutel tot succes. Maar eerst start wethouder Maaike Zwart met een lesje geschiedenis. Van de oprichting met vijf jongens in een werkplaats in 1928, door de roerige jaren ‘60 en de bezuinigingen in de jaren ‘80 neemt ze het publiek mee tot het huidige Werkse!. Ze is blij met de mooie samenwerking die de gemeente en Werkse! altijd gehad hebben. “Jullie mogen gewoon claimen dat jullie echt heel goed werk doen. Ik zie de trots in dit gebouw, bij de werknemers, in de stad en door de hele organisatie. Ik ben zelf trots dat we zo’n mooie organisatie in Delft hebben.”

Mensen kunnen zoveel meer dan ze zelf denken
Daarna is het de beurt aan Werkwaardig bestuurslid Nicolet Dukker en directeur Cor van der Wel. Dukker spoort werkgevers in de zaal aan om zich aan te melden bij Werkwaardig. “We zijn een werkgeversplatform, met een enorm netwerk en delen kennis en inspiratie.” Ze hoopt dat meer werkgevers zich aanmelden voor het begeleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Het kost tijd en je moet soms creatieve oplossingen bedenken, maar je krijgt het allemaal terug. Laatst is één van onze begeleide werknemers geslaagd voor zijn chauffeurs-examen. De transformatie die dat in hem teweeg bracht was enorm. De volgende dag had hij een ander kapsel, droeg geen petje meer en trakteerde alle collega’s. Het leek alsof ons hele bedrijf daardoor groeide.” Van der Wel herkent dit verhaal. “Het is zo mooi om mensen een plek te kunnen geven. Ze komen in een ritme, krijgen regelmaat en zelfvertrouwen en uiteindelijk blijken ze veel meer te kunnen dan ze eigenlijk denken. Dat is de kracht van ons werk.”

Na deze woorden is het tijd voor de lancering van de 26ste editie van ondernemersmagazine Delft.business en de 10e editie van Rijswijk.business, twee magazines in één met op de Delftse voorkant niemand minder dan directeur Van der Wel. Met als thema economie en werkgelegenheid en bijzondere ondernemersverhalen past deze uitreiking perfect in het festival. Inspirator Ron Steenkuijl sluit het plenaire gedeelte af met grootse dromen en hoe je die waar kan maken. Volgens hem is de droom van de directeur om uit te breiden en alle 3000 Delftenaren in de bijstand aan werk te helpen binnen handbereik, als we maar gewoon beginnen.

Met eigen handen ervaren
Na het plenaire gedeelte, komt de festivalsfeer er goed in. De muziek gaat harder en foodtrucks serveren pizza, sushi, broodjes Auberginius en fantastische desserts. De ‘Meisjes van het Compliment’ delen complimenten uit en steltlopers (die deelnemers ook bij de entree verwelkomden) wandelen rond. Nu beginnen de workshops. Aan weerszijden van een lange gang zijn de werkplaatsen van Werkse!. Iedere workshop heeft zijn eigen ruimte. Er zijn workshops over autisme, er is een mini innovatie sessie, deelnemers ervaren hoe werknemers kunnen groeien en helemaal achterin het gebouw is een groepje flink aan het bewegen tijdens fit en gezond op de werkvloer.

Deelnemer Eline Cui begint met de workshop ‘ Met eigen handen ervaren’, waarin ze drie verschillende handelingen moet verrichten, die werknemers dagelijks doen. Ze begint met het inpakken van bonbons, doet ze daarna in een beker en vouwt er een karton omheen. Ze eindigt met het plakken van stickers. Via profielkaarten van fictieve werknemers komt er een gesprek op gang met de groep. Wie kan welke taak uitvoeren, en wat is een reden om een taak niet uit te laten voeren? Bij Werkse! wordt voor iedere werknemer op maat bekeken wat de beste baan is.

Hoeveel eenden bouw jij met lego?
In de tweede ronde workshops gaan Setrodinomo en Molendijk naar de mini innovatie sessie. Meteen worden ze aan het werk gezet. Alle deelnemers moeten vertellen wat ze vroeger wilden worden en worden daarna in twee groepen verdeeld. Iedereen krijgt een aantal legostenen. Setrodinomo moet zo snel mogelijk, zo veel mogelijk versies van een eend maken. Ondertussen worstelt Molendijk in de andere groep ook met haar eend. In plaats van meteen te beginnen, moet zij eerst naar de tekentafel en dat blijkt een stuk lastiger. De les die de workshopleiders hiermee duidelijk willen maken: Heb je een idee? Denk dan niet te lang na, maar begin gewoon. In de tien minuten die erop volgen lost de groep grootse wereldproblemen op, waarna ze vol energie terugkeren naar de gemeenschappelijke ruimte. “We zijn hierdoor echt geïnspireerd”, zeggen Setrodinomo en Molendijk. “Deze sessie kunnen we ook op ons werk toepassen en daarmee hele nieuwe ideeën ophalen.”

Maar nieuwe ideeën, zijn voor nieuwe dagen. Het is eerst tijd om na te praten, met een cocktail. Het is tenslotte een festival.

Foto’s door: Alyssa van Heyst

Meer foto’s op de Werkwaardige website