Hier werken geeft gewoon meer rust

Chantal Nowee is al negen jaar actief bij Werkse! Als wij haar spreken, werkt zij op de afdeling Assemblage, waar ze op dat moment onderdelen voor zonnepanelen in elkaar zet.

‘Een leuke groep en ook heel leuk werk’, zegt ze. ‘Wel een beetje gepriegel, maar ik ben wel van het priegelen. Ik heb veel creatieve hobby’s en daar zit onder andere het haken van mini-knuffelbeestjes bij’. Ze wijst hierbij met haar vingers een paar millimeter aan. ‘Maar ik maak ook sieraden en ik schilder. Allemaal van die priegeldingen. Er is nu ook een nieuwe klant binnen. Dat is Secrid, van die pasjeshouders en portemonnees. Daar maken wij beveiligingsslotjes voor in de winkel voor. Oók weer gepriegel!’
Nadat Chantal bij Werkse! was gekomen, werkte zij eerst gedetacheerd bij Post NL en DHL. ‘Gedetacheerd worden is wel een beetje spannend. Een eerste gesprek, nieuwe collega’s, bang zijn om niet in de groep te passen, dat soort dingen’.
Later werd zij ingezet bij het opschonen van archieven van allerlei bedrijven. ‘Daar heb ik veel van geleerd, onder andere digitaliseren en scannen’.

Dierenverzorging
Chantal vertelt dat zij de middelbare school aan het Stanislascollege heeft afgemaakt en dat zij daarna een opleiding Dierenverzorging heeft gedaan en het basisdiploma daarvoor heeft gehaald. ‘Maar daar kun je eigenlijk niet zo veel mee. Je kunt in een dierenwinkel gaan werken, maar dan ben je gewoon verkoopster en daar had ik die opleiding niet voor gevolgd. Mijn grote wens was om in een dierentuin te werken, maar daar komen maar weinig plekken vrij. En in dierenasiels werken eigenlijk alleen vrijwilligers. Als je verder wilt in het zorgen voor dieren dan moet je zes jaar Diergeneeskunde studeren, maar doordat ik bij mijn geboorte een hersenbeschadiging heb opgelopen is studeren voor mij lastig’.
We vragen of Chantal ook in thuiszorg heeft gewerkt. ‘Ja, bij thuiszorgorganisatie Florein’ antwoordt ze. Kwam ik thuis bij mensen om te helpen met huishoudelijk werk. Maar ik paste niet helemaal in de groep en toen heeft Florein mij geholpen om een indicatie voor Werkse! te krijgen. Zo kwam ik hier.’

Zekerheid
Op de vraag wat Werkse! voor Chantal betekent, antwoordt ze enthousiast ‘Ik vind dat je heel goed wordt geholpen. Ik heb zoveel banen gehad. En dan toch steeds weer weg. Hier heb je zekerheid. Niet steeds weer die stress en ellende van het aanvragen van een uitkering. En dan moet je wéér solliciteren, maar op een zeker moment weet je niet meer waarop je kunt solliciteren want dan heb je het gevoel dat je alles al hebt gedaan. Of je moet weer bepaalde diploma’s of een rijbewijs hebben. Hier werken geeft gewoon meer rust’.

Hulp bij privéproblemen
Chantal is ook gefotografeerd voor de nieuwe reclamecampagne van Werkse! waarin medewerkers vertellen wat actief bezig zijn voor hen betekent. ‘Ik ben ook hartstikke trots om te kunnen werken!’ zegt ze. ‘Je wordt hier goed begeleid en je hoeft niet bang te zijn om voor de zoveelste keer te worden ontslagen. En als er eens iets vervelends in je privéleven gebeurt, dan word je daar ook bij geholpen als je dat wilt’.
Zij vertelt over de periode van haar scheiding. ‘Ik vond het heel moeilijk wat er allemaal op mij afkwam, wat je moet regelen. Ik heb toen gesprekken gehad met een sociaal werker van Werkse! en zij heeft mij bij alles begeleid. Ik kon huishoudelijke hulp krijgen en ook hulp op financieel gebied, zoals bewindvoering. Dat laatste was voor mij niet nodig, dat kon ik gelukkig allemaal wel zelf aan. Maar de hulp bij alle rompslomp was heel welkom. Je moet toch eigenlijk weer helemaal opnieuw beginnen’.

De toekomst
Over de toekomst maakt Chantal zich geen zorgen. ‘Wat ik nu doe vind ik heel leuk. Ik werk in een leuke groep waarin veel wordt gelachen en ga nooit met tegenzin naar mijn werk. En misschien komt er in de toekomst wel weer iets anders voorbij. Ik ben nog jong en het duurt nog heel lang voordat ik met pensioen ga. Misschien word ik wel weer eens ergens gedetacheerd waar ik andere dingen kan leren. Dat zou ik heel graag willen, ook al weet ik nog niet precies wát.’