Liefde voor schoenen en MVO

Als startup bedrijf zoekt creatief ondernemer OML – Ontwerpen Met Liefde – Fashion een MVO-plek om te produceren. Of dat iets voor Werkse! is? Het klikt over en weer. Nu huurt OML van Werkse! productieruimte en Werkse!-medewerkers zijn dagelijks druk met het vervaardigen van schoenen en espadrilles.

Via het Delftse Ondernemersloket kwam eigenaar en designer Maria Ibarra van OML Fashion in contact met Werkse!. Ibarra woont al langer in Nederland. Zij komt van oorsprong uit Colombia en kwam via Spanje in Nederland terecht. Ibarra: “In Spanje produceren is goedkoper. Maar ik woon hier en ik wil bewust alles, van product tot verwerking en productie, dus echt alles op MVO-basis doen. En ik wil bewust met een werkleerbedrijf werken; ik zie dat de medewerkers hier het met heel veel plezier doen.”

Verpakkingsmedewerkers in de schoenen
“In het eerste gesprek kregen we over en weer het gevoel: ‘dit kan wel eens leuk worden’. Ook al zijn de werkzaamheden voor OML Fashion voor ons een heel nieuwe activiteit,” zegt Jan-Willem Kiers, teamleider bij Werkse!. Op zijn afdeling Trajecten & Projecten worden kandidaat-werknemers klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. “Dat betekent kennismaken met het arbeidsproces en allerhande competenties en (vak)vaardigheden opdoen. Het maken van tassen, schoenen en espadrilles is dan een leuke en afwisselende werksoort.”

Modellen knippen
Ibarra: “Het gaat om verschillende werkzaamheden: van patroon tekenen, materiaal knippen, bovenwerk naaien, lijmen, kwaliteitscontrole, administratie tot versturen. Onder leiding van Ibarra of een van haar collega’s zijn medewerkers van Werkse! aan het werk. Alle schoenen zijn van gerecycled materiaal. Voor de espadrilles gebruiken we oude spijkerstof. Als we leer gebruiken, is het 100% vegan fruitleer, de binnenzolen zijn van gerecycled afgedankt suikerriet, veters worden geverfd met natuurverf. Het rubber is 100% gerecycled. De stof van de sneakermodellen komt van de NS: treinstoelbekleding uit de intercity’s. Daar wonnen we als OML zelfs een eerste prijs mee.” In de productieruimte een grote baal blauwe treinstoelbekleding. “Daar knippen de medewerkers de modellen uit.” Inmiddels wordt voor tassen vilt gemaakt van stoffen van de KLM, ziekenhuizen en de Efteling. Zero waste!

Onderneemster Ibarra spat van de energie. Als we met haar praten staan ook haar handen niet stil. In de productieruimte die ze huurt bij Werkse! aan de Vulcanusweg staan stapels dozen klaar voor de verzending. Trots toont ze een diversiteit aan schoenen en tassen. Op de tafels liggen patronen, stoffen, zolen. Een medewerkster rijgt veters in, de anderen hebben nog pauze. OML Fashion voelt zich thuis bij Werkse! en de medewerkers genieten van het afwisselende werk aan de tassen, schoenen en espadrilles.

Benieuwd naar de tassen en schoenen? Zie www.OMLfashion.eu of ga in de eerste week van juli naar de NS-popupstore in Leiden Centraal. Kan je meteen passen!