Museum Prinsenhof kan niet zonder beveiligers van Werkse!

Een serieus museum vraagt om beveiliging. Sinds jaar en dag werkt Museum Prinsenhof Delft daarvoor samen met Werkse!. Over die samenwerking en wat er zoal omgaat in een museum, vertelt hoofd bedrijfsvoering Rik Köhler.

“Je denkt misschien: een museum is stoffig en saai!. Dan vergis je je,” zegt Rik Köhler. Als hoofd bedrijfsvoering van het Prinsenhof kent hij alle ‘ins and outs’ van het museum. “Het bruist iedere dag: bezoekers vanuit heel de wereld, wisselende tentoonstellingen, publieksactiviteiten, scholierenbezoek, achter de schermen het werken aan nieuwe tentoonstellingen, momenteel een grote verbouwing. Evenementen, verhuur, de winkel, het café.” Kortom een heus bedrijf. “Soms ook hoog bezoek, zoals van koningin Maxima. Gelukkig was daar Henk Mathoera, coördinator Beveiliging vanuit Werkse!. Hij had vaker met beveiliging van leden van het koninklijk huis te maken gehad en bleef hier nuchter onder. Dat gaf mij ook rust!”

Bruikleen beveiligen

Köhler praat met trots en enthousiasme over het museum. “Met de overzichtstentoonstelling rond Pieter de Hooch wonnen we de Turing Toekenning I, de prijs voor het beste tentoonstellingsconcept in 2018-2020. Door de grote bijbehorende geldprijs konden we tientallen topstukken uit vooraanstaande Europese en Amerikaanse musea naar Delft halen. Dat genereerde veel bezoekers. Terwijl het pand, een voormalig klooster en tijdelijke woonstede van Willem van Oranje, minder voor grote tentoonstellingen geschikt is. Dat vroeg improviseren, betekende verbouwen, bezoekersstromen faciliteren, extra beveiliging inhuren. Want naast overstelpend meer bezoekers stellen ook bruiklenen extra eisen aan de beveiliging.”

Visitekaartje

Beveiligen is een van die zaken waar een museum als het Prinsenhof niet zonder kan. Strak in het pak, met het landelijke beveiligersembleem op de revers, waken beveiligers vanuit Werkse! in het museum over de veiligheid van collectie en bezoekers, ook uit het zicht vanuit de meldkamer op de camerabeelden. En vol in zicht zijn ze als zaalwachten niet alleen de ‘ogen en oren’, maar ook het visitekaartje van het Delftse museum. Over Werkse! Beveiliging is Köhler vol lof. “We hebben nog nooit een ‘nee’ gekregen van Werkse! op een beveiligersvraag. Men heeft een enorme flexibiliteit. Men doet ook meer dan beveiligen alleen. ‘We zijn er toch,’ zegt Mathoera altijd. ‘Je kunt altijd vragen of het door ons gedaan kan worden.’ Zo controleren en vullen de beveiligers de luchtbevochtigers, geven hun oren en ogen goed de kost en signaleren als er een lampje of wat ook kapot is. Mooi dat mensen met enige afstand tot de arbeidsmarkt uitstekende beveiligers blijken te zijn. Gediplomeerd en wel.”

Brand- en sluitrondes horen ook bij het beveiligingswerk