Over Krinkels en het in praktijk brengen van SROI

Social Return on Investment: hoe geef je invulling aan deze overheidsverplichting? Op een manier dat het win-win-win wordt: een aanvulling voor jouw bedrijf, werk voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en een overheid die uitkeringsgelden kan beperken. Maurice Huisman, vestigingsleider van de Krinkels vestiging Wateringen, vertelt hoe Krinkels dat doet.

Dat Maurice & Krinkels SROI serieus nemen, blijkt al als je een mail van hem ontvangt. Een banner onder de handtekening met: ‘Social return compliment – gemeente Den Haag’. Het landelijke percentage voor SROI is 3,7%. Krinkels kwam daar ver boven de afgelopen jaren met 10,3%.

Landelijke dekking
Eerst iets over Krinkels. Met vier hoofdactiviteiten op het vlak van verfraaiing van het landschap, de infrastructuur, de sportvelden en mobiliteit is Krinkels met een 10-tal vestigingen over heel het land een grote speler op het gebied van Groen, Infra, Water & Sport met een landelijke dekking. Maurice: “Tel je de medewerkers uit de omringende landen erbij op, dan is Krinkels goed voor een kleine 2.400 personeelsleden. Als vestiging zijn we redelijk autonoom. We werken voor zowel voor lokale als nationale opdrachtgevers. Veel voor overheden: Provincies, Waterschappen, Gemeenten, Rijkswaterstaat en NGO’s. Door onze landelijke dekking leveren wij onze diensten onder andere ook aan een landelijk opererende opdrachtgever: bij de gladheidbestrijding op een 400 tal publieke locaties verspreid over het hele land. Hier staan  we ’s winters al jaren garant voor veilige en adequate gladheidsbestrijding.

Veiligheidspaspoort
Maurice vervolgt: “Naast onze eigen veiligheidstandaard, Krinkels is in het bezit van Veilig Bewust Certificaat Niveau 3, stelt deze opdrachtgever hoge veiligheidseisen om op betreffende locaties te mogen werken. Dat vertaalt zich in een noodzakelijk persoonlijk Veiligheidspaspoort. Voor de SROI-doelgroep is het niet altijd eenvoudig om dit persoonlijk paspoort te behalen. Het vraagt maatwerk om genoemde doelgroep bij te staan. Gelukkig wil dit met persoonlijke begeleiding in veel gevallen lukken. Het merendeel van onze opdrachten komt overigens binnen via openbare aanbestedingen. Voortvloeiend daaruit komt in veel gevallen SROI  om de hoek kijken. Als bedrijfsleven kan je dan ervaring opdoen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Ruimschoots
“SROI wordt bij ons op heel veel manieren ingevuld,” zegt de vestigingsleider. Dat beamen zijn collega’s Anton van Eijk en Edwin van der Meij, beiden werkzaam binnen Krinkels als uitvoerder. Zij weten alles van de dagelijkse praktijk. Gezamenlijk en enthousiast sommen ze op: “Een externe partner maakt ons pand schoon. Daar hebben ze voor de SROI-verplichting op ons verzoek iemand voor aangenomen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij interne bijeenkomsten met een lunch, bestellen we broodjes of catering bij de Firma van Buiten, waar mensen uit de doelgroep werken en opgeleid worden. Bij onze seizoensgebonden werkzaamheden huren we krachten in van Werkse!. Het eenvoudige schoffelwerk en continue repeterend werk komt binnen onze huidige contracten niet zo veel voor. Dat werk is al weggezet bij bedrijven als Werkse!. Het iets hoogwaardigere werk komt wel terug in onze contracten, wat maakt dat het de nodige aandacht vraagt om iemand met een arbeidsbeperking in onze ploegen mee te laten draaien. De vaste medewerkers weten uit zichzelf wat ze moeten doen, iemand via de SROI heeft dan niet alleen veel uitleg nodig, maar heeft moeite om de ploeg ‘bij te benen’, wat betreft werkbelasting maar ook qua sociale interactie binnen de ploeg. Dit vraagt de nodige begeleiding en aansturing voor betreffende persoon maar ook binnen de werkploeg en het is dus niet een gegeven dat dit vanzelf werkt. Daar heb je een sociaal vaardige stuurman voor nodig hebben.”

“Ondanks dat is de SROI-invulling voor ons onderhoudscontract binnen de gemeente Delft altijd gelukt. Ruimschoots zelfs,” zegt Maurice. Jeffrey Merx, die vanuit Werkse! actief is met SROI, beaamt dat volmondig: “Krinkels en SROI is een succesverhaal.”  Maurice besluit: “Maatwerk is hierin het sleutelwoord wat betreft individu, werkploeg en uit te voeren werkzaamheden.”

Meer weten over SROI? Neem contact met op met Jeffrey Merx, Coördinator Social Return via: 06-39883527 of jmerx@werkse.nl.