Pakketpost sorteren

Post in tijden van corona

Post bezorgen en pakketten sorteren in coronatijd. Hoe doe je dat? Hoe vermijd je – zoveel mogelijk – het overdragen van besmettingen en hoe ga je om met mensen in een risicogroep? Optimaal compartimenteren, dat is een van de oplossingen die bij PostNL en bij Werkse! Post wordt toegepast. Want ja, iedereen wil zijn of haar post of pakketje op tijd bezorgd hebben.

Bij de pakkettenpost is het nooit saai. Gemiddeld gaan er nu in coronatijd rond de 50.000 pakketten door de handen van de medewerkers bij PostNL in Den Hoorn. Niet per week, nee, dagelijks. En dan moet de traditionele decemberdrukte nog komen. De meeste handen zijn van Werkse!-medewerkers en andere handen worden vanwege de grote drukte extra ingehuurd. Sjaak Kwakernaat, manager PostNL / Post / Groepsdetachering bij Werkse: “Tot nu toe is het goed te behappen. In het begin van de coronaperiode hield ik mijn hart vast; ‘als er maar niet veel zieken komen’.” Hij klopt het af! “We treffen veel voorzorgsmaatregelen bij Post NL. Bij iedere sorteerder doen we een minitriage bij binnenkomst. Dagelijks.” Corona-gerelateerde klachten? Dan blijft de deur voor je dicht. Leo Belder werkt dag in dag uit als voorman bij PostNL op de werkvloer: “Alles is goed geregeld. Er staan schermen tussen de opvoerbanden. Iedereen draagt een mondkapje. In het begin moesten sommigen wennen aan ‘de 1½ meter’, ook in de kantine. Nu merk je dat iedereen het gewoon vindt. Er hangt overal desinfectiespray. En momenteel beginnen drie medewerkers al om drie uur in de ochtend met het sorteren van de grotere pakketten. Anders staat later op de dag iedereen op een kluitje.”

Eigen cirkel
Sjaak “We zorgen ook dat iedereen zoveel als het werk dat toelaat in de eigen cirkel blijft. Geen vermenging, om verspreiding bij een eventuele uitbraak te beperken. Sommige medewerkers hebben na zes of zeven uur werken bij PostNL nog een of twee uur werken op de Werkse!-locatie voor de boeg. Die uren schenken we hen nu in coronatijd. Zodat ze niet onverhoopt het virus van de ene naar de andere locatie overbrengen.” Of Leo opziet tegen de decemberdrukte? “Helemaal niet. ‘Ik heb een postverleden. Ik ben die drukte gewend. Het komt altijd goed.”

Vanuit huis sorteren
Ook bij het sorteren en bezorgen van de brievenpost wordt goed nagedacht. Sjaak: “Twee van onze postmedewerkers behoren tot de risicogroep. Dan wil je besmetting juist extra voorkomen. Deze twee collega’s krijgen iedere ochtend post voor hun wijk in kratten thuisbezorgd. Dat sorteren ze in hun eigen woning. Achtereenvolgens stappen ze op de fiets om direct vanuit huis de post te bezorgen. Gewoon in de buitenlucht. Zo lopen ze minimaal risico, werken ze hun contracturen, waarbij ze vooral heel blij zijn dat ze op deze manier door kunnen blijven werken.”