Snel en goed kok worden in een Cookcamp

Werkse! is blij met de resultaten van de Cookcamps van KRM Academy. Dit zijn intensieve, praktijkgerichte vakopleidingen van twaalf weken, die leiden tot een landelijk erkend koksdiploma. Onlangs behaalden maar liefst zeven Werkse!-kandidaten het diploma en zij hadden direct een baan. Binnenkort gaat er weer een lichting op. Wat is het geheim van deze vakopleiding, voorheen bekend als Koks op Maat?

Het geheim van de Cookcamps – afgeleid van bootcamp (zware sporttraining) – is de intensiteit. ‘De kandidaten gaan twaalf weken keihard aan de slag’ vertelt KRM-projectleider Yvonne Habers. ‘Vier dagen per week in de keuken en ook nog eens thuis flink aan de studie. Daar waar leerlingen op een ROC slechts één dag per week op school zitten en ook nog ‘bijvakken’ hebben zoals Nederlands, Engels en rekenen, dompelen wij de deelnemers helemaal onder in praktijk van het koken.’

Praktijkgericht

KRM Academy werkt met het zogeheten ‘80/20-principe’: 80 procent praktijk en 20 procent theorie. Yvonne: ‘We verwachten van de deelnemers dat ze de theorie vooral thuis doornemen. Op school krijgen ze maar een beetje theorie, verder staan ze in de keuken.’ Praktijkgerichtheid staat dus voorop. Iedere week een centraal thema: vis, kip, rundvlees, vegetarisch enzovoort. Yvonne: ‘Op de eerste weekdag maken ze een voorgerecht, de tweede dag een hoofdgerecht, en op de derde dag een dessert. De vierde dag moet dat resulteren in een driegangenmenu. Zo leren ze onder meer na te denken over hoe ze de week door met ingrediënten omgaan; of je bepaalde gerechten langer kunt bewaren of dat je ze vers op de dag zelf moet bereiden.’

Twee diploma’s

Sinds 2019 hebben al driehonderd studenten de Cookcamps in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Nijmegen met goed gevolg doorlopen. Yvonne: ‘Aan het eind van dit jaar hopen we al ruim over de vierhonderd gediplomeerde koks te hebben afgeleverd.’

Een Cookcamp resulteert in een landelijk erkend SVH-diploma. De Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) examineert en geeft het diploma af. Yvonne: ‘KRM Academy wordt door de SVH erkend en mag dus ook certificaten afgeven. Soms kan een kandidaat het SVH-diploma niet halen doordat hij de taal niet goed beheerst en zo de theorie niet goed kan leren. Dan is het fijn dat we wel het KRM-diploma kunnen afgeven, het bewijs dat iemand in elk geval goed kan koken. In de praktijk werkt dat ook.’

Baangarantie

KRM Academy wil vooral mensen opleiden voor de praktijk en alle kandidaten aan het werk krijgen, benadrukt Yvonne. In de regio Den Haag/Delft gaat zij in overleg met de studenten op zoek naar een werkgever die goed bij hen past. ‘De huidige arbeidsmarkt voor koks is uitermate goed’, vertelt ze. ‘We hebben een grote portefeuille met werkgevers die onze reputatie kennen en achter onze aanpak staan. We kunnen niet toveren, maar het lukt zo goed als altijd een baan te vinden.’ De aanpak is dat een student de laatste maand van de Cookcamp een werkplek krijgt bij een werkgever: de meewerkfase. Vier dagen werken en één dag naar school voor examentraining. In de meeste gevallen leidt dit gelijk met het behalen van het diploma tot een arbeidsovereenkomst bij diezelfde werkgever.

Dankbaar

Syriër Feras Alshayeb (40) was één van de Werkse!-kandidaten die een Cookcamp in Den Haag volgden. Feras: ‘In 2016 kwam ik in Nederland. Ik sprak de taal niet, maar wilde wel aan het werk. In Syrië werkte ik op een wisselkantoor, maar dat kon hier niet. Via Werkse! heb ik drie jaar magazijnwerk gedaan, maar ik wilde meer. Vorig jaar stuurde mijn jobcoach me naar KRM Academy. Yvonne: ‘Helaas kon Feras door taalproblemen de opleiding tot basiskok niet doen. In plaats daarvan hebben we hem opgeleid tot keukenassistent, omdat daar veel minder theorie bij komt kijken. Dat heeft hij met vlag en wimpel gehaald: een 8 als eindcijfer.’ Keukenassistent is een erkend vak, en het heeft Feras een job bij het Mercure Hotel Den Haag opgeleverd. Feras is superblij met zijn job: ‘Ik wil een leven in Nederland opbouwen en met deze baan kan dat. Het werk bij Mercure Hotel is geweldig, ik werk er fulltime en met heel veel plezier. Ik ben Werkse! zeer dankbaar voor deze kans!’

Onlangs kreeg Yvonne bericht van Mercure Hotel dat ze heel blij zijn met Feras en dat de taalbarrière minimaal is. Yvonne (foto onder) glundert: ‘Iedereen blij.’

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image.png