Coördinator SROI Jeffrey Merx

SROI – er is meer mogelijk dan je denkt

Social Return ofwel Social Return on Investment (SROI) houdt in dat overheden afspraken maken met opdrachtnemers van investeringsprojecten over sociale doelen. Opdrachtnemers besteden daarbij ten minste 5% van de opdrachtsom aan de inzet van langdurig werkzoekenden of stagiaires. Een impuls voor de lokale werkgelegenheid. Coördinator SROI Jeffrey Merx vertelt erover: “er kan meer dan je denkt”.

77 organisaties
“Het gaat niet over niks,” zegt Jeffrey Merx. “De SROI-verplichting bestaat bij opdrachten vanaf 2 ton. Bij elkaar zijn we actief met 77 organisaties en er zitten organisaties bij waar we het over tonnen hebben.” Sinds begin dit jaar coördineert Merx vanuit Werkse! de Social Return-afspraken voor de gemeentes Delft en Midden-Delfland. De ene keer gaat het om invullingen voor een landelijke bouwgroep en de andere keer over een lokale zorginstelling. “Daarbij werk ik nauw samen met inkopers en beleidsadviseurs van de gemeente. Ook uitzendbureaus waaronder ook het Sociaal Uitzendbureau van Werkse! zijn onmisbaar. Recent nog een mooi resultaat: we plaatsten iemand in een klein contract via een uitzendbureau. De werkgever was tevreden over de persoon en die heeft nu geen bijstand meer, maar een jaarcontract voor 36 uur. Waarbij hij ook nog eens zijn VCA en verkeerspas mag halen.”

Opleiding inzetten
Het gaat niet altijd vanzelf. Merx: “We hebben veel met zorginstellingen te maken, die springen om personeel, maar werkloze zorgmedewerkers om te bemiddelen zijn er vrijwel niet. De SROI-verplichting kan (deels) ook ingevuld worden met het bieden van een zorgopleiding. Dat is dubbel win-win. Want iemand uit de bijstand die een ‘zorgdiploma’ heeft, daar is altijd wel werk voor.”

Vrij denken
Merx: “Bottom-line gaat het om het leefbaarder maken van Delft. Daar doen we het voor. Je kan SROI op allerlei manieren invullen en iedere invulling vertegenwoordigt een waarde. ‘Vrij denken’ is daarbij belangrijk. Wat dacht je van een aantal uur de barista’s van Werkse! inhuren? Soms vraagt het ook meebewegen van de werkgever. Zo richtte een bedrijf een wasserette in voor één persoon.” Iedereen blij! Maar zo gaat het niet altijd. “De vraag en mogelijkheden van een werkgever staan voorop. Maar soms wil een werkgever niet bewegen.” En dan? “Dat werkt dan niet in het voordeel bij een volgende aanbesteding,” besluit Merx diplomatiek.

Meer weten? Neem contact met op met Jeffrey Merx, Coördinator Social Return via: 06-39883527of jmerx@werkse.nl.

Lees meer op: www.werkse.nl/personeel-zoeken/social-return/

In de volgende nieuwsbrief vertelt Maurice Huisman, vestigingsmanager van Krinkels in Wateringen, over zijn ervaringen met SROI.