Van ontwikkelbaan tot golfbaan

Op drukke dagen worden er wel 50.000 ballen geslagen bij de driving range van Golfbaan Delfland in Schipluiden. Deze ballen belanden voor een groot deel in het water. Voor het opvissen van die ballen, het kortwieken van het gras en veel meer staan twee medewerkers borg, die doorstroomden vanuit een ontwikkelbaan bij Werkse!.

Met 121 hectare, 36-holes en uitgebreide oefenfaciliteiten is de golfbaan een van de grotere in ons land. “Qua driving range, met 9.000.000 afgeslagen ballen in 2021, zelfs een van de drukste van Europa,” denkt Vincent Kok. Hij is verantwoordelijk voor de marketing en coördinatie van de driving range. Hij stuurt daarmee ook de twee medewerkers aan die via Werkse! bij de golfbaan aan de slag konden.

Ontwikkelbaan

“In hun ontwikkelbaan bij Werkse! waren Raymond en Sami toevallig allebei actief in het groenonderhoud,” vertelt Eveline Koster, accountmanager bij Werkse!. “Tijdens zo’n ontwikkelbaan doen mensen ervaring op en wennen ze aan een werkritme. Zodra het kan stroomt iemand door richting een duurzame, betaalde werkplek buiten Werkse!.” Raymond en Sami bleken allebei ‘handige Harry’s’. Eveline: “Raymond heeft sinds najaar 2021 en Sami sinds het eind van de winter een contract bij Golfbaan Delfland. Mijn collega Mathieu Kramer begeleidt Raymond en Sami nu als jobcoach vanuit Werkse!”.

Green keeping

De eerste verantwoordelijkheid van Raymond en Sami is het onderhoud van de driving range en de ballen weer boven water krijgen. Raymond: “Best zwaar werk, die ballen uit het water vissen. Nu komt er een machine, dat scheelt.” Samen met anderen zorgen ze ook voor de ‘greenkeeping’. Belangrijk, want de ballen moeten goed kunnen rollen. Het onderhoud van de golfbaan betekent niet alleen het verzorgen van de baan door zorgvuldig te maaien, ook het harken van de zandbunkers en snoeien van het struweel hoort erbij.

Raymond: “Je hebt de vrijheid en je bent lekker buiten. Kou maakt me niet uit.” Hij werkt graag samen met Sami, want: “ik weet wat ik aan hem heb. Wij hebben ook samengewerkt in het groenonderhoud vanuit Werkse!.” Over en weer is een half woord genoeg.

Al gebeurd

“Soms maak ik zelf een rondje,” vertelt Vincent. “Als ik dan een uur later Raymond tegenkom en vraag of hij dat of dat wil doen, zegt ‘ie: ‘Is al gebeurd.’ Hij denkt na en zorgt dat het werk dat nodig is gedaan wordt.” Dat Raymond ook technisch is komt in een bedrijf als de golfbaan goed van pas. “Hij neemt voor mij veel werk en zorgen weg. Vroeger kreeg ik een belletje in het weekend als er ergens een storing was. Nu gaan die telefoontjes rechtstreeks naar Raymond.”

Iedereen welkom

“Op onze baan hier in Delfland is het ‘Pay & Play’. Waar anderen hun leden voorrang geven of mensen die nog nooit gegolfd hebben weren, is bij ons iedereen welkom. Wij willen laagdrempelig zijn en vinden het belangrijk dat mensen zich hier thuis voelen. Al onze medewerkers zetten zich daar voor in en springen bij waar nodig.” Met een uitgebreide golfshop en een gezellige brasserie is het een echt bedrijf. “We hebben 35 mensen vast in dienst. Met daarnaast 50 tot 60 oproepkrachten. Ook kennen we vrijwilligers, onze marshalls, die rijden als gastheer of -vrouw in golfkarretjes over het terrein om mensen te woord te kunnen staan.” Om eraan toe te voegen: “Als je nog mensen weet. We kunnen altijd oproepkrachten gebruiken.”

Raymond met leidinggevende Vincent in de bunker