Praktijkverklaringen

Vier praktijkverklaringen uitgereikt: mooie startkwalificaties voor de arbeidsmarkt

Dankzij Social Return werden in juni vier praktijkverklaringen uitgereikt. Dat zijn praktijkverklaringen op basis van praktijkleren. Met deze verklaring op zak kan iemand aan een werkgever laten zien dat bepaalde essentiële vakvaardigheden beheerst worden.

Het begon dus allemaal met de Social Return on Investment (SROI) verplichting die Tzorg van gemeenten bij het afsluiten van contracten kreeg opgelegd. “Social Return is een mooie manier om mensen – die minder snel aan een baan komen – toch aan werk te helpen,” weet Jeffrey Merx, coördinator Social Return bij Werkse!. Jaap van Gemmert, regiomanager Westland bij Tzorg vertelt: “We hadden niet genoeg kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt om de SROI-verplichting in te vullen. Toen zijn we gaan brainstormen. Andere gemeenten sloten aan. Al snel zaten we met mensen uit de zogenaamde H4 – de gemeenten Delft, Midden-Delfland, Rijswijk en Westland – aan tafel. Wat als we mensen zonder diploma op gaan leiden? Dat was voor ROC Mondriaan als opleider reden om aan te sluiten.” Rosalie van Hees, ook van Tzorg, maar dan recruitment specialist: “Iedereen kan iets leren, maar motivatie is nog belangrijker. En deze groep was zelfs supergemotiveerd. Eerst loopt iemand stage met een ervaren medewerker, daarna gaat men zelfstandig aan de slag. Vier mensen krijgen vandaag hun verklaring. Anderen begonnen later en zitten nog in hun leertraject.” Er is ook bijvangst. Van Gemmert: “Door deze samenwerking weten we elkaar heel goed te vinden. De overleglijnen zijn veel korter geworden.”

Droombaan

Furkan Emre Tekin is een van de vier geslaagden van vandaag. Bij Werkse! begonnen op een inpakafdeling, doorgestoomd naar de schoonmaak. Zijn inzet én zijn interesse in de zorg maakten dat hij de kans aangeboden kreeg om dit praktijkleertraject te volgen. “De meeste mensen die ik help wonen alleen. Ze zijn zo blij als je hen helpt. Een keer deed ik boodschappen voor iemand. Toen ik de boodschappen binnenbracht zag ik dikke tranen. Ik dacht bij mezelf ‘ik doe alleen maar boodschappen hé’. Maar ik snap het ook wel.” En wat hij ook nog wil zeggen: “dat ik goed begeleid ben.“

Doorgroeien

De verklaringen van vandaag zijn verklaringen op MBO-entree niveau. Met zo’n in de branche erkende verklaring nemen de kansen op de arbeidsmarkt toe. Barbara Muiser, teamleider bij de school voor entreeopleidingen bij ROC Mondriaan, reikt alle diploma’s uit. Zij benadrukt dat deze verklaring een eerste stap is voor een leven lang leren. Alle deelnemers krijgen een bloem. Als symbool van: ‘water geven en doorgroeien’.

Drie arbeidscontracten
Na de uitreiking volgt een minifeestje. De ‘broer van André Rieu’ speelt op zijn viool en de vers gediplomeerde Furkan zegt: “Ooit stond ik hier op deze plek de vloer te stofzuigen. Nu heb ik een papier, mijn droombaan en sta ik de taart aan te snijden.” Er zijn bloemen! Twaalf gulle bossen, voor de geslaagden en hun helpers, gesponsord door Groenrijk het Haantje. Voor drie van de vier geslaagden is het extra feest: ze ondertekenen vandaag ook een arbeidsovereenkomst met Tzorg.