Digitaliseren archieven

Werkse! bundelt klussen tot banen

Door klussen van verschillende werkgevers te bundelen tot ontwikkelbanen, stroomden in anderhalf jaar tijd al 17 mensen uit de uitkering naar een reguliere baan. Sociale en maatschappelijke organisaties hebben hiervoor hun krachten gebundeld.

Een belangrijk onderdeel is werkgevers op verschillende manieren te verleiden meer mensen aan het werk te helpen. Dat gebeurt via de ‘BHAG* Deals’. Kiers: “We vroegen werkgevers wat ze daarvoor nodig hadden. Het antwoord was dat ze vaak wel tijdelijke klussen hebben, maar geen complete vacatures op het niveau waarop wij die kunnen invullen. Daarom zijn taken van verschillende organisaties gaan bundelen tot volledige banen. Daar nemen we mensen uit de bijstand voor aan. Die komen tijdelijk bij ons in dienst, met als doel uiteindelijk naar een reguliere baan uit te stromen.”

Afdelingsmanager Sjaak Kwakernaat van Werkse! organiseert een deel van die banen. “Ik vraag werkgevers welke taken ze kunnen vrijmaken. Zo hebben we een vinger achter de deur gekregen bij TU Delft voor archiefwerk. Daar heb ik verschillende mensen voor aangenomen. We zijn nu bezig om 80.000 bouwtekeningen te digitaliseren en voorzien van metadata. Deze klus biedt mensen de kans om arbeidsritme en vaardigheden op te doen.”

Lees het volledige artikel op ‘Samen voor de klant’

* BHAG staat voorbig hairy audicious goal’, ofwel een: ‘groot gedurfd dapper doel’