Werkse! is een club van positiviteit en aanpakken

Interview met Laetitia Smits van Oyen, voorzitter Raad van Commissarissen van Werkse!

Maatschappelijke impact maken, dat is waar het om draait in het leven, aldus Laetitia Smits van Oyen, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Werkse! De RvC heeft een belangrijke functie voor de organisatie. Zo controleert de RvC de plannen van het management en fungeert het als controleorgaan met als doel om het voortbestaan van Werkse! te garanderen. Als voorzitter neemt Laetitia een belangrijke rol in, tijd om haar wat beter te leren kennen!

Laetitia woont niet in Delft, maar ze heeft wel een geschiedenis in Delft en een voorliefde voor de stad. ‘Als kind was ik creatief en goed in wiskunde, daarom koos ik voor de studie Bouwkunde aan de TU Delft. Tijdens mijn afstuderen in de jaren tachtig werd de computer beschikbaar voor een groter publiek. Ik vond het reuze interessant dus ik besloot hierop af te studeren. Na een bloeiende carrière als ondernemer in Nederland en op Curaçao, volgde Laetitia een MBA en werd ze gevraagd voor diverse commissies en besturen, onder andere bij haar oude vertrouwde TU Delft. 

Kansen zien en pakken

Toen ze werd benaderd voor het voorzitterschap van de RvC bij Werkse! had Laetitia een voorwaarde: de directie moet niet worden aangejaagd, maar liever worden teruggefloten. Na de kennismaking met directeur Cor van de Wel, tevens IT-ondernemer, was Laetitia enorm enthousiast. ‘Cor is iemand die kansen ziet en pakt, een inspirerende bestuurder en ook oud IT-ondernemer. Samen met het managementteam runt hij Werkse! op een positieve manier waarbij ruimte is voor nieuwe ideeën en inzichten. Het beeld dat ik had, en dat veel mensen nog hebben van sociale werkbedrijven, was dat het vooral ging om ‘moeten werken’. Het tegenovergestelde is waar. Bij Werkse! willen mensen graag werken. Er wordt echt naar mensen gekeken om ze te helpen een stap te maken in hun ontwikkeling, richting werk.

De sfeer bij Werkse! is enorm positief en dat zorgt voor een win-win-win situatie. Positieve impact voor de medewerkers, de stad en de maatschappij. Als mensen bezig zijn met werk of ontwikkeling dan groeien ze. Het geeft een gevoel van eigenwaarde en dat maakt mensen trots. Dit geldt voor mij, maar ook voor iemand die groenvoorziening verzorgt of in de catering werkt. Ik vind dat prachtig om te zien en ontzettend mooi om daaraan bij te kunnen dragen.’

Talenten op waarde schatten

Het Delftse karakter ziet Laetitia terug in de organisatie. ‘Delft is een stad van maken, oplossingen bedenken en aanpakken. Dat zie ik allemaal terug binnen Werkse! We horen als RvC zo ontzettend veel goede ideeën en mooie initiatieven langskomen, dat is echt iets om trots op te zijn. Het zou zo mooi zijn als ieders talent op waarde wordt geschat door de maatschappij. Ik zie nog veel te vaak dat bedrijven op zoek zijn naar mensen met een bepaalde vooropleiding of andere lastige eisen die helemaal niet nodig zijn. Door wat breder te kijken en waar nodig te investeren in opleiding of skills kun je een ontzettende stabiele en loyale basis van werknemers creëren die excelleren in hun functies.

Het zichtbaar maken van de talenten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, daar ligt voor Werkse! en soortgelijke organisaties de uitdaging in de toekomst. ‘Werkse! is wat mij betreft het boegbeeld van geactiveerde werkvoorziening. Het zou mooi zijn als meer organisaties op deze manier naar mensen en talenten gaan kijken. Daar hebben we bedrijven en de overheid voor nodig. Ik hoop dat bedrijven gaan inzien hoe ze bij kunnen dragen aan de maatschappij om op een duurzame en impactvolle manier te ondernemen. Gelukkig is Werkse! al goed zichtbaar in de regio, het zou mooi zijn als we dit ook op landelijk niveau kunnen bereiken. Werkse! blinkt uit in positiviteit en aanpakken, daar mogen jullie trots op zijn en dat mag iedereen zien!