'Zonder werk zou ik me heel ongelukkig voelen'

Fedde Wieringa (23) werkt al vijf jaar met veel plezier bij de afdeling Catering van Werkse!. Ooit wil hij gedetacheerd worden op een mooie plek in de horeca. En om dat te bereiken wil hij steeds weer wat nieuws leren om het vak uiteindelijk helemaal te beheersen.

Toen Fedde net bij Werkse binnenkwam, werkte hij eerst een tijdje bij de afdeling Assemblage. Fedde: ‘Maar dat was het niet voor mij. Ik wil graag onder de mensen zijn, werken met klanten en collega’s. Uiteindelijk is mijn ideaal dat ik via Werkse! gedetacheerd aan de slag ga, bijvoorbeeld in een café of in een restaurant, misschien wel als kok.

Barista
Fedde volgde bij Werkse! de training tot barista. ‘Een barista is een vakman die alles kan met koffie. Hij weet alles over koffiebonen en hoe je de allerlekkerste koffie kunt maken. Hij moet zorgen voor verse koffiebonen en leren hoe je melk goed opschuimt, maar ook hoe je de koffiemachine verantwoord schoonhoudt.’ Elke dag werkt Fedde van 9 uur tot half 2 bij de Barista in het Atrium bij Werkse! en bereidt zijn lekkere kopjes koffie. En… hij heeft zich de zogeheten Latte Art eigen gemaakt. ‘Ik maak al schenkend en roerend sierlijke figuurtjes in de opgeschuimde melk: een hartje, een tulp, zelfs een rosetta!’ De laatste is het moeilijkst vanwege alle fijne blaadjes die zichtbaar moeten worden. Fedde leerde deze vaardigheden intern bij Werkse! en kreeg daar ook een training van de assistent Nederlands kampioen barista. ‘En op verschillende manieren perfectioneer ik mijn skills dagelijks.’

Snijbewijs
Fedde vindt het fijn om nieuwe vaardigheden te leren: ‘Het geeft je het gevoel iets bereikt te hebben. En je kunt later als je solliciteert, laten zien wat je kunt.’ Zo leerde hij het goed, snel én veilig snijden van vlees, groenten en fruit. Resultaat: het ‘snijbewijs’. Fedde: ‘Goed snijden heb ik geleerd van mijn oud-chef Hanneke. Ik weet nu heel goed hoe het moet. Haha, voordat het zover was heb ik wel een paar keer in mijn vingers gesneden…’ In een bedrijfskeuken snijd je heel veel, vertelt hij. ‘Meestal als voorbereiding op de maaltijden van de volgende dag. Komkommers, wortelen, tomaten enzovoort. Tomaten en komkommers moeten heel dun geschild worden. Tomaat is het moeilijkst te snijden en je hebt er heel scherpe messen voor nodig.’

Hygiëne
In een bedrijfskeuken staan properheid en hygiëne voorop. Zo leerde Fedde hoe je volgens de HACCP-regels werkt. ‘Dat zijn de regels voor voedselveiligheid en hygiëne. Het is heel belangrijk voor ieders gezondheid dat deze regels worden gevolgd. Wij doen het hier heel goed, bij de laatste drie controles werden we voor 100 procent goedgekeurd. We maken dan ook iedere middag na de lunch grondig schoon.’

Fedde zou nog wel wat meer zelf willen koken, het is zijn passie. Daarom kookt hij regelmatig thuis voor zijn woongroep, bestaande uit vier mensen waaronder zijn tweelingbroer. ‘Lasagne, soep of een lekkere groenteschotel. Thuis koken is zo ook een prima leerschool. Wat ik nog wel moeilijk vind, is het koken volgens recept. Ik werk liever op mijn gevoel, maar in het werk moet je nou eenmaal volgens recept werken. Dat gaat goedkomen hoor.’

Werken is heel belangrijk voor Fedde: ‘Je komt onder de mensen, je ontwikkelt je als persoon steeds verder. Als kind trok ik me in gezelschap vaak terug, maar nu lukt het me stap voor stap steeds beter om me onder de mensen te begeven. Dat komt door het werk. Zonder werk zou ik me heel ongelukkig voelen.

Wil je het laatste nieuws ontvangen?

Meld je nu aan.

Verder lezen

Alle verhalen

Veel mensen zochten op